اداره محلی حکومت طالبان در قندهار مانع فعالیت خبرنگاران آزاد می‌شود

۲ حوت ۱۴۰۰

قندهار- مرکز خبرنگاران افغانستان، منع خبرنگاران از پوشش خبری رویداد قتل یک زن در ولایت قندهار و تهدید آنان از سوی اداره محلی این ولایت را نشانه‌ای جدی از اعمال محدودیت بر رسانه‌های آزاد در قندهار می‌داند و آن را به شدت محکوم می‌کند.

دو روز پیش یک ریکشا در یک پست ایست و بازرسی در شهر قندهار هدف شلیک گلوله نیروهای امنیتی این شهر قرار گرفت که بر اثر آن یک زن کشته شده و دو تن دیگر زخمی شدند. گفته شده است که مقتول و عروس‌اش که او نیز دراین رویداد زخمی شده است برای خرید عروسی به شهر آمده بودند.

عکس: رسانه رخشانه

روز گذشته شماری از نزدیکان قربانی با انتقال جسد این زن به مقابل دفتر والی قندهار خواستار تطبیق عدالت بر عاملان این رویداد شدند. اداره محلی گفته است که متهم به تیراندازی بازداشت شده است و قضیه بررسی می‌شود.

اما شماری از خبرنگاران در قندهار می‌گویند که از سوی نیروهای امنیتی اداره محلی در این ولایت تهدید شده اند که در صورت تهیه گزارش در مورد این حادثه و اعتراض مردم،  با عواقب بدی مواجه خواهند شد. گزارش شده است که دو خبرنگار که در ساحه بوده‌اند  در همان ابتدا به شکل موقت بازداشت شده و حتی یکی از آنان لت وکوب شده و وسایل کاری‌اش ضبط شده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان، تهدید آشکار خبرنگاران به منع پوشش خبری یک رویداد امنیتی را نشانه جدی از محدود کردن فضای کاری برای خبرنگاران  در قندهار می‌داند و آن را به شدت محکوم می‌کند. این نهاد حامی خبرنگاران و رسانه‌ها از حکومت سرپرست طالبان می‌خواهد با روشن ساختن موضع خود در قبال افزایش روز افزون محدودیت کاری خبرنگاران، تعهدات خود در زمینه حمایت از آزادی بیان و رسانه‌های آزاد را در عمل ثابت سازد.

تهدید خبرنگاران مبنی بر منع پوشش رویدادهای امنیتی و یا تظاهرات مردم تازه‌گی ندارد و در ماه‌های اخیر در شهرهای مختلف به ویژه کابل، مزارشریف و هرات به تکرار رخ داده است و حتی خبرنگاران بازداشت، لت و کوب و شکنجه شده‌اند.

افزون بر تنگ‌تر شدن فضای کاری برای خبرنگاران در مناطق مختلف کشور، نبود یک برنامه حمایتی ملی و بین‌المللی از رسانه‌های آزاد در کشور و افزایش مشکلات مالی رسانه‌ها سبب شده است که شمار زیادی از رسانه‌ها از فعالیت باز بمانند. در یک هفته اخیر فعالیت تلویزیون آیینه که از آن به عنوان نخستین تلویزیون خصوصی در کشور یاد می‌شود و همچنان رادیو تجلا در میدان وردک، بنابر مشکلات مالی و محدودیت‌های کاری متوقف شده‌ است.

بنابر معلومات مرکز خبرنگاران  افغانستان، در دو دهه اخیر( قبل از سقوط کابل) بیش از ۲۰۰ رادیو و حدود ۱۰۰ شبکه تلویزیون و ده‌ها نشریه چاپی و آنلاین، درکشور ایجاد شده بود و فعال بود. با وصف این پس از تحول اخیر و سقوط نظام جمهوری در ۲۴ اسد ۱۴۰۰، به دلیل مشکلات اقتصادی و محدودیت‌های ایجاد شده به ویژه در زمینه حق دسترسی به اطلاعات از سوی حکومت سرپرست طالبان،، بیش از نیمی از رسانه‌ها از فعالیت بازمانده و حدود ۳۰ درصد نیز رسانه‌ها نیز در آستانه بسته شدن هستند و تنها در حد چند ساعت در شبانه روز فعالیت دارند.