رشید هلمندی(چپ)، رئیس اطلاعات و فرهنگ ولایت هلمند و محمد قاسم ریاض آمر اطلاعات این اداره در جریان دیدار با نمایندگان دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان و خبرنگاران محلی در لشکرگاه، سرطان ۱۴۰۲
۲۲ اسد ۱۴۰۲
لشکرگاه- اداره اطلاعات و فرهنگ ولایت هلمند به رسانههای آزاد در این ولایت هشدار داده است که تحت هیچ شرایطی نباید صدای زنان را نشر کنند. مرکز خبرنگاران افغانستان ضمن ابراز نگرانی عمیق نسبت به این دستور تبعیض آمیز، خواستار بازنگری آن و احترام به حقوق زنان و رسانههای آزاد میباشد.
منابع در هلمند به مرکز خبرنگاران افغانستان گفتند که این تصمیم از ابتدای ماه اسد به اجرا گذاشته شده است و این دستور دربرگیرنده نشر هر نوع برنامه مستقیم و یا غیر مستقیم با صدای زنان میشود. مسؤلان اداره اطلاعات و فرهنگ هلمند تاکید کردهاند که حتی اعلانهای آگاهیدهی عامه که در آن صدای زنان باشد، نباید نشر شوند.این نوع اعلانها به همکاری نهادهای بینالمللی از جمله نهادهای زیرمجموعه سازمان ملل متحد و برخی رسانههای بینالمللی تهیه میشود.
در حال حاضر یک برنامه ویژه از سوی «بیبیسی مدیا اکشن» به نام«درمان» که در زمینه آگاهیدهی مسائل صحی و خطرهای ناشی از مواد منفجر ناشده میباشد، به دلیل دستورالعمل تازه از نشر در رسانههای آزاد در هلمند بازمانده است. این برنامه که حدود نیم ساعت میباشد تا پیش از صدور این دستورالعمل از طریق رادیوهای سباوون، سکون، ژغ و رادیو لشکرگاه نشر میشد.
مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی عمیق نسبت به دستورالعمل تازه ریاست اطلاعات و فرهنگ هلمند، صدور و اجرای آن را تبعیض آمیز و ناقض حقوق مسلم زنان و حق آزادی کار رسانهها در این ولایت میداند و خواستار بازنگری فوری آن میباشد.
مرکز خبرنگاران افغانستان خاطر نشان میسازد که این نوع اعلانها منبع اصلی تامین هزینههای رسانههای غیردولتی در کشور به شمار میرود و اجرای آن در عین حالی که حقوق قانونی و مسلم زنان و رسانهها را نادیده میگیرد، زمینه ساز سقوط رسانههای محلی نیز میشود.
دستورالعملهایی مختلفی در دو سال زمامداری «امارت اسلامی» طالبان در زمینه چگونگی کار رسانه ها اعلام و اجرا شده است که آزادی رسانهها را به شکل جدی محدود کرده است. برخی از این دستورالعملها که به طور خاص زنان را هدف قرار داده است شامل پوشیدن صورت، منع مصاحبه با مردان و یا منع اجرای برنامه در محیط مشترک با مردان میشود اما دستورالعملی در سطح آن چه که اکنون در هلمند اجرایی شده است، در دیگر ولایات کشور گزارش نشده است. در ماه حوت سال گذشته خبرنگاران در هلمند به دستور اداره محلی از گرفتن عکس و مصاحبه تصویری منع شدند. اجرای این دستور هرچند طولانی نبود اما نشان میدهد که تا خبرنگاران و رسانهها در این ولایت تا چه اندازه زیر فشار هستند.