۲۳ عقرب ۱۴۰۳
جلالآباد، ننگرهار- اداره محلی طالبان در ننگرهار در دستوری تازه به مسؤلان ادارات دولتی، گرفتن عکس و نشر آن و مصاحبه تصویری آنان با رسانهها را ممنوع کرده است. ننگرهار پنجمین ولایتی است که به طور رسمی این ممنوعیت را اعلان کرده است و اجرا میکند. مرکز خبرنگاران افغانستان نگرانی جدی خود را در مورد گسترش این محدودیت در کشور ابراز میکند و نسبت به پیامدهای منفی آن بر روند کاری رسانهها و دسترسی مردم به اطلاعات هشدار میدهد.
شماری از خبرنگاران در ننگرهار به مرکز خبرنگاران افغانستان گفتند که ریاست اطلاعات و فرهنگ ننگرهار دستور ممنوع بودن گرفتن عکس و نشر آن و ممنوع بودن مصاحبه تصویری مسؤلان محلی را روز گذشته به رسانههای محلی ابلاغ کرد.
در این دستور که مرکز خبرنگاران افغانستان نیز آن را مرور کرده است، «مولوی عزیزالله مصطفی» معاون والی طالبان در ننگرهار خطاب به رؤسای ادارات دولتی و ولسوالها گفته است که بر مبنای فرمان مولوی هبتالله آخندزاده رهبر طالبان و قانون امر به معروف و نهی از منکر که گرفتن عکس زندهجان و نشر آن ممنوع است، امروز(۲۲ عقرب) جلسه نظامی ولایت بخاطر اجرای کامل این فرمان برگزار شد. مولوی مصطفی تصریح کرده است که بر مبنای تصمیم این جلسه، مسؤلان پس از این از گرفتن عکس زندهجان و نشر آن خودداری کنند و در گزارشهای کاری خود بجای عکس زندهجان، از لوحه، لوگو و یا ساختمان اداره خود استفاده کنند. معاون والی ننگرهار در عین حال به مسؤلان محلی گفته است که در صورتی که با رسانهها مصاحبه میکنند، تنها به شکل صوتی مصاحبه کنند.
ننگرهار، پنجمین ولایتی است که طور رسمی دستور گرفتن عکس زندهجان و نشر آن و مصاحبه تصویری را ممنوع اعلام میکند. تا اکنون این دستور در ولایات قندهار، تخار، بادغیس و هلمند به طور کامل اجرا شده است که درنتیجه آن افزون بر محدودیتهای تازه بر مسؤلان محلی و خبرنگاران، تلویزیونهای دولتی و خصوصی در این ولایات نیز بسته شده است.
وزارت عدلیه حکومت طالبان ۳۱ اسد سال جاری اعلام کرد که قانون امر به معروف و نهی از منکر توشیح شده است و قابل اجرا میباشد. در این قانون محدودیتهایی نیز برای خبرنگاران و رسانهها بیان شده است از جمله در ماده هفدهم به محتسبان(نیروی اجرایی وزارت امر به معروف) مسؤلیت داده شده است تا مانع نشر مطالبی شوند که عکسهای زندهجان در آن باشد.
مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی جدی نسبت به ابلاغ دستور ممنوع بودن گرفتن عکس و مصاحبه تصویری مسؤلان محلی در ننگرهار، نگرانی جدی خود را در مورد گسترش این محدودیت و اجرای آن ابراز میکند و نسبت به پیامدهای آن بر روند کاری رسانهها و دسترسی مردم به اطلاعات هشدار میدهد.
گسترش محدودیتهای تازه بر مبنای قانون امر به معروف و نهی از منکر، بر مشکلات رسانهها و خبرنگاران که در سه سال گذشته با موجی از دستورالعملهای محدود کننده آزادی رسانه ها مواجه بودهاند، میافزاید. این محدویتها که گام به گام به ولایات مختلف گسترش مییابد، نشانهای آشکار از وخامت آزادی رسانهها و تشدید برنامه سرکوب آنان میباشد. مرکز خبرنگاران افغانستان از رهبری طالبان در قندهار میخواهد در این زمینه تجدید نظر کند و به آزادی بیان و حقوق بنیادی خبرنگاران و رسانهها به ویژه در زمینه دسترسی به اطلاعات بر مبنای قانون رسانههای همگانی کشور-که از سوی حکومت طالبان اجرایی خوانده شده است- احترام بگذارد.