از راست: اسماعیل سعادت، خبرنگار رادیو ناز، وحیدالله معصوم خبرنگار رادیو اقراء و احسانالله تسل خبرنگار رادیو اولس غگ(صدای مردم) امروز یک شنبه ۹ ثور ۱۴۰۳ حوالی ساعت ۲ بعد از ظهر بعد از شش روز از بازداشتگاه فرماندهی امنیه خوست آزاد شدند.
۹ ثور ۱۴۰۳
خوست- سه خبرنگار محلی در خوست که شش روز قبل به اتهام «نشر موسیقی» و «تماس تلفنی با شوندگان زن» از سوی اداره امر به معروف و نهی از منکر این ولایت بازداشت بودند، آزاد شدند. مرکز خبرنگاران افغانستان ضمن استقبال از آزادی این خبرنگاران، تصریح میکند که بازداشت آنان در همان ابتدا غیرقانونی بود و آزادیشان نباید سلب میشد.
یک خبرنگار در ولایت خوست که موضوع را از نزدیک پیگیری کرده است به مرکز خبرنگاران گفت که اسماعیل سعادت، خبرنگار رادیو ناز، وحیدالله معصوم خبرنگار رادیو اقراء و احسانالله تسل خبرنگار رادیو اولس غگ(صدای مردم)، حوالی ساعت ۲ بعد از ظهر امروز یک شنبه ۹ ثور آزاد شدند.
ریاست امر به معروف و نهی از منکر خوست صبح روز دوشنبه ۳ ماه ثور در ابتدا مدیران این سه رادیو را به بهانه شرکت در یک نشست مشترک دعوت کرده بود اما در نبود مدیران رادیوها، سه خبرنگار به نمایندگی از آنها به جلسه مورد نظر رفته بودند. به گفته یک خبرنگار محلی که موضوع را از نزدیک پیگیری کرده است، در جلسه به خبرنگاران گفته شده بود که به دلیل تخلف از دستور منع نشر موسیقی و ممنوع بودن تماس با شنوندگان زن، به محکمه معرفی خواهند شد.
امروز صبح نشستی با حضور نمایندگان ادارات محلی از جمله ولایت، امر به معروف، اطلاعات و فرهنگ، استخبارات و فرماندهی امنیه و خبرنگاران محلی در دفتر والی خوست، در ارتباط با موضوع بازداشت این خبرنگاران برگزار شد. شرف الدین نقره کار، رئیس امر به معروف خوست ضمن ابراز ناخرسندی از رسانهای شدن این رویداد، گفت که این خبرنگاران بدون هیچ شرطی آزاد میشود اما هشدار داد در صورتی که پس از این کارمندان رسانهها دستورالعملهای رسانهای را رعایت نکنند، محاکمه خواهد شد.
بعد از بازگشت دوباره طالبان به قدرت در ماه اسد ۱۴۰۰، نشر موسیقی در رسانهها در سراسر کشور ممنوع شد اما ممنوعیت تماس تلفنی دختران و زنان با رسانهها، یک موضوع تازه است که در ماه حوت سال گذشته و با دستور فرمانده امنیه ولایت خوست اجرایی شد.
در حال حاضر در کنار رادیو و تلویزیون ملی(دولتی)، ۱۵ رادیو و سه تلویزیون خصوصی در ولایت خوست فعالیت دارد. بخاطر بسته بودن مکاتب بالاتر از صنف ششم برای دختران در کشور از جمله در خوست، در این اواخر برنامههای آموزشی درسهای مکاتب از طریق رسانهها در این ولایت افزایش یافته است. مسؤلان شماری از رسانههای محلی در خوست میگویند برای پیشبرد بهتر برنامههای آموزشی، لازم است به سؤالهای شنوندگان پاسخ دهند و در مواردی در پس زمینه برخی برنامهها، از موسیقی نیز استفاده میشود.
مرکز خبرنگاران افغانستان با استقبال از آزادی این سه خبرنگار، خاطر نشان میسازد که بازداشت آنان در همان ابتدا غیر قانونی بود و نباید آزادیشان سلب میشد. مرکز خبرنگاران افغانستان تصریح میکند که هر گونه شکایت از خبرنگاران باید بر مبنای قانون رسانههای همگانی و از طریق کمیسیون رسیدگی به شکایات و تخلفهای رسانهای پیگیری شود.
همچنان، مرکز خبرنگاران افغانستان نسبت به امکان مداخله بیشتر در امور رسانههای آزاد و افزایش محدودیتهای کاری بر آنها از طریق دستورالعملهای فراقانونی، به طور جدی ابراز نگرانی میکند و خواستار لغو این دستورالعملها و رعایت حقوق خبرنگاران و رسانهها بر مبنای قانون رسانههای همگانی میباشد.
مطابق با قانون رسانههای همگانی که حکومت طالبان نیز آن را قابل اجرا دانسته است، خبرنگاران در انجام کارهای حرفهای خود آزاد هستند و مسؤلان نباید در کار آنها محدودیت خلق کرده و یا آنان را تهدید کنند، بلکه باید از آنها حمایت کنند.