برنامه جامع ارتقاء امنیت و مصونیت خبرنگاران و رسانه ها در حوزه شمال شرق به پایان رسید

برنامه جامع ارتقاء امنیت و مصونیت خبرنگاران و رسانه ها در حوزه شمال شرق به پایان رسید

۲۹ عقرب ۱۳۹۸

کندز- برنامه جامع آموزشی، مشورتی و دادخواهی پیرامون ارتقاء امنیت و مصونیت خبرنگاران و رسانه‌های ولایات حوزه شمال شرق، در شهر کندز برگزار گردید.

احمد قریشی رئیس اجرایی مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید که این برنامه ۱۰ روزه(۲۵-۱۶عقرب) از سوی این نهاد در چهار بخش کارگاه‌های آموزش امنیت خبرنگاران و رهنمای تدوین خط مشی(پالیسی) امنیت رسانه‌های خبری، نشست مشورتی با علماء، روحانیون، نمایندگان جامعه مدنی و متنفذین محلی و نشست دادخواهی با مسؤلان امنیتی و اداره محلی در شهر کندز اجرا شد.

به گفته وی، در بخش کارگاه آموزشی خبرنگاران که با حضور بیش از ۲۵ خبرنگار از ولایات بدخشان، تخار، بغلان و کندز برگزار گردید، کتاب رهنمای امنیت خبرنگاران که توسط مرکز خبرنگاران افغانستان تدوین شده است به شرکت کنندگان اهدا شد.  قریشی خاطر نشان کرد که در جریان کارگاه آموزشی راه‌کارهایی که خبرنگاران می توانند امنیت فیزیکی، سایبری و روانی خود را ارتقاء  دهند تشریح گردید و شرکت کنندگان تجارب عملی خود را در این زمینه با یکدیگر شریک ساختند.

رئیس اجرایی مرکز خبرنگاران افغانستان که به این منظور به کندز رفته است از برگزاری کارگاه آموزشی سه روزه برای مدیران مسؤل بیش از ۱۵ رسانه محلی در کندز خبر داد و  گفت در این برنامه کتاب رهنمای تهیه شده از سوی مرکز خبرنگاران افغانستان در زمینه تدوین پالیسی امنیتی رسانه‌های خبری نیز تشریح و چگونگی اجرای آن برای هر رسانه به بررسی گرفته شد.

 همچنان به گفته قریشی، هیات مرکز خبرنگاران افغانستان از دفاتر برخی رسانه‌های محلی در کندز بازدید کرده و چگونگی تدوین پالیسی امنیتی برای هر رسانه‌ مورد بحث قرار گرفت و مرکز خبرنگاران افغانستان اعلام آمادگی کرده است در این زمینه با رسانه‌های محلی همکاری کند.

از سوی دیگر، رحمت الله همنوا، نماینده مرکز خبرنگاران افغانستان در کندز می‌گوید این نهاد با توجه به افزایش خطرها  تهدیدها علیه خبرنگاران و رسانه‌ها، نشست مشورتی با علما، روحانیون و نمایندگان جامعه مدنی کندز نیز برگزار کرده است. وی گفت که در این نشست یک روزه، چگونگی کمک و همکاری علما، روحانیون، متنفذن محلی و فعالان مدنی در زمینه ارتقاء امنیت و مصونیت خبرنگاران و رسانه‌ها مورد بحث قرار گرفت و شرکت کنندگان نظرها و پیشنهادهای خود را در این زمینه بیان کردند.

به گفته وی، شرکت کنندگان در این نشست اعلام آمادگی کردند تا با توجه به افزایش حمله‌ها و تهدیدها علیه خبرنگاران و رسانه‌ها، مساله بی طرفی و غیرنظامی بودن آن‌ها را به ویژه از طریق منابر و نشست‌های مردمی بیش از پیش مورد توجه قرار دهند.

همنوا در عین حال خاطر نشان کرد که در نشست دادخواهی که به طور جداگانه با مسؤلان ولایت کندز برگزار گردید، موضوع ادامه خشونت علیه خبرنگاران و تهدیدها علیه رسانه‌ها و مساله فرهنگ معافیت از مجازات جرایم مطرح شد و مسؤلان محلی وعده سپرد برای ارتقاء امنیت و مبارزه با معافیت از مجازات با جدیت بیشتری عمل کنند.

بر پایه معلومات مرکز خبرنگاران افغانستان، از سال ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۸هجری خورشیدی، افزون بر بیش از یک هزار مورد خشونت فیزیکی، تهدید، فشار و ارعاب خبرنگاران، حدود ۱۰۹ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای نیز در مناطق مختلف کشور جان خود را از دست داده اند که از این تعداد، ۱۲ مورد آن در حوزه شمال شرق( ۷ در تخار، ۳ در کندز، ۲ در بغلان)  بوده است.

رئیس اجرایی مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید روند نگران کننده خشونت علیه خبرنگاران و تهدید و ارعاب آنها نه تنها کم نشده بلکه خطرناک‌ترهم شده است و قتل‌های هدفمند خبرنگاران در سال‌های اخیر رو به رشد بوده است.  به گفته وی، نگرانی‌ها در این زمینه تنها در موارد یاد شده نیست، بلکه روند معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران نیز به شکل مایوس کننده‌ای به یک فرهنگ تبدیل شده و اکثر عاملان و یا سازمان دهنده‌گان جرایم علیه خبرنگاران با وصف دادخواهی‌های گسترده نهادهای خبرنگاری و خبرنگاران، از مجازات معاف بوده و عدالت در مورد قضایای مربوط تامین نشده است.