۸ دلو ۱۴۰۰
کابل: یک روز پس از ممانعت حکومت سرپرست طالبان از برگزاری کنفرانس فدراسیون نهادهای خبرنگاری و رسانهای، یکی از سخنگویان حکومت طالبان با انتقاد از خروج مالکان و مدیران برخی رسانهها از کشور، از آنان خواسته است که به افغانستان برگردند واز خبرنگاران و رسانهها دفاع کنند.
انعامالله سمنگانی معاون سخنگوی حکومت سرپرست طالبان امروز با نشر توییتی گفته است:" مالکان و مدیرانی که خودشان به خارج پناه بردهاند، اما میخواهند رسانهها و خبرنگارانشان در افغانستان فعالیت کنند، شاید جان آنها از جان خبرنگاران شان قیمتیتر است."
وی افزوده است:" اگر قهرمانان آزادی بیان هستید، بیایید در پهلوی رسانهها و خبرنگاران تان ایستاده شوید و از آزادی بیان دفاع کنید!."
سمنگانی درحالی این موضوع را بیان کرده است که نشست روز گذشته فدراسیون نهادهای خبرنگاری و رسانهای افغانستان که قرار بود در مورد وضعیت کار رسانهای در کشور با حضور نمایندگان دستکم ۱۱ نهاد عضو در کابل برگزار شود، از سوی حکومت سرپرست طالبان برهم خورد. فدراسیون خاطر نشان کرده است که نیروهای امنیتی طالبان مانع حضور خبرنگاران در کنفرانس شده و اعضایش را نیز تهدید کرده است که نباید بدون اجازه رسمی کنفرانس برگزار کنند. این اقدام حکومت طالبان با واکنش زیادی از سوی نهادهای داخلی و بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد مواجه شده است.
همچنان، سمنگانی در واکنش به برهم زدن نشست خبری فدراسیون، در توییتی گفته است در حالیکه یک فدراسیون فعال رسانهای در کابل وجود دارد، اعلان فدراسیون دوم و عضویت دادن رسانههایی را که سالها پیش فعالیت شان متوقف شده و یا مسؤلان شان از کشور فرار کردهاند، مناسب نمیداند.
معاون سخنگوی حکومت سرپرست طالبان با بیان این که این کار[ایجاد فدراسیون تازه به تعبیر طالبان] سبب رقابت ناسالم میان رسانهها میشود، خاطر نشان کرده است که اگر رسانهها "واقعا به گونه رسانههای نرمال" میخواهند فعالیت کنند، باید جوازهای ختمشده خود را دوباره تمدید کنند، مالیاتهای باقی مانده خود را بپردازند و در چارچوب قانون رسانهها "به گونه سالم و واقعی" فعالیت رسانهای کنند.
مرکز خبرنگاران افغانستان به عنوان عضو فدراسیون میگوید که فدراسیون تازه تاسیس در کابل در تبانی برخی از افراد سودجو و فرصت طلب بر خلاف اساسنامه آن و بدون حضور و رای نهادهای تشکیل دهنده آن ساخته شده است و بی اعتبار است.
به باور این نهاد مستقل حامی خبرنگاران و رسانهها، در حالی که یک نشست خبری برای حکومت سرپرست طالبان قابل تحمل نیست و خبرنگاران نیز تهدید میشود، بازگشت مالکان و مدیران رسانهها به کشور تا زمانی که زمینه برای کار مستقل و بدون تهدید فراهم نشود، پر خطر است و اگر حکومت طالبان در کردارش صادق است باید نگرانیها در این زمینه را بر طرف سازد.
در عین حال، مسؤلان برخی از رسانههای آزاد که میخواهند به دلیل شرایط و حساسیت موجود نام شان فاش نشود، میگویند که حکومت سرپرست طالبان بجز چند دستورالعمل برای رسانهها که در آن محدودیتهای تازهای از جمله منع حضور زنان در رسانهها، و منع موسیقی تذکر رفته است، تا اکنون قانون و یا مقرره خاصی را در رابطه با فعالیت رسانهها و خبرنگاران و همچنان آزادی بیان اعلام نکرده است تا رسانهها بر مبنای آن تصمیم بگیرند. افزون براین، مسؤلان رسانههای آزاد تاکید میکنند که با توجه به مشکلات عمیق اقتصادی رسانهها و کاهش بسیار زیاد اعلانهای تجارتی که بزرگترین منبع درآمد آنها به شمار میرود وهمچنان محدودیت های تازه، دورنمای کار آزاد رسانهای به شکل جدی در کشور به خطر افتاده است.