جواز فرکونسی تمام رادیوها و تلویزیون‌های محلی در ننگرهار به تعلیق درآمد

جواز فرکونسی تمام رادیوها و تلویزیون‌های محلی در ننگرهار به تعلیق درآمد

۱۵ اسد ۱۴۰۳

جلال‌آباد- وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی جواز فعالیت ۱۷ رسانه محلی در ننگرهار را به دلیل نپرداختن مالیات فرکونسی به حالت تعلیق درآورده است و هشدار داده است تا زمانی که مالیات معوقه را پراخت نکنند اجازه فعالیت نخواهند داشت. مرکز خبرنگاران افغانستان ضمن ابراز نگرانی جدی نسبت به این موضوع، خواستار تجدید نظر در این تصمیم و برخورد منصفانه با رسانه‌های محلی می‌باشد.

بنابر معلومات معلومات منابع محلی در ولایت ننگرهار، اداره تنظیم خدمات مخابراتی وزارت مخابرات و تکنالوژی(اترا) تصمیم تعلیق جواز فرکونسی رادیوها و تلویزیون‌های خصوصی این ولایت را به صورت شفاهی و مکتوب به مالکان رسانه‌ها ابلاغ کرده است. اترا تصریح کرده است که به دلیل خودداری مالکان رسانه‌های محلی ننگرهار از پرداخت مالیات فرکونسی و تمدید نشدن جواز فرکونسی این رسانه‌ها، پس از این رادیو و تلویزیون‌های محلی بر مبنای ماده ۳۷ قانون خدمات مخابراتی اجازه فعالیت ندارند.

بعد از سقوط نظام جمهوری در ۲۴ اسد ۱۴۰۰، تلویزیون خصوصی انعکاس و رادیوهای نرگس و اصلاح از فعالیت بازماندند. در حال حاضر سه تلویزیون خصوصی بهار، شرق و ارزشت و ۱۴ رادیو  از جمله همیشه بهار، نن، ارزشت، شرق، مزل، صفا، مینه، دوست، منار، مرام، حقیقت، هود، اسپین غر و الفت در ولایت ننگرهار فعالیت دارد.

بر پایه معلومات مرکز خبرنگاران افغانستان، تصمیم تعلیق جواز فرکونسی رادیوها و تلویزیون‌هایی که بخاطر این جواز بدهکاری دارند در ۲ میزان ۱۴۰۲ گرفته شده بود و این تصمیم در تمام ولایات کشور قابل اجرا اعلام شده است.

هرچند تا اکنون درعمل ممانعتی برای کار این رادیو و تلویزیون‌ها وجود نداشته است اما به مالکان رسانه‌ها هشدار داده شده است اگر به زودی در زمینه تمدید جواز اقدام نکنند، رسانه‌شان بسته خواهد شد. مالکان رسانه‌های محلی در یک نامه رسمی از اداره محلی طالبان خواسته‌اند به این مشکل رسیدگی کند و قرار شده است که موضوع از طریق اداره اطلاعات و فرهنگ با مقام‌های ارشد وزارت‌های اطلاعات و فرهنگ و مخابرات طالبان شریک شود.

بنابرمعلومات مرکز خبرنگاران افغانستان، رادیو و تلویزیون‌های محلی ننگرهار به عنوان یک ولایت درجه اول، هر سال باید برای تمدید جواز فرکونسی ۱۰۸۰۰۰(یک صد و هشت هزار افغانی) و همچنان ۲۵ دالر هزینه جانبی بپردازند در حالی که به گفته منابع محلی تمام رسانه‌های محلی از این لحاظ مقروض هستند و میزان قرض‌داری آن‌ها از یک سال تا بیش از ۱۰ سال می‌باشد.

مسؤلان رسانه‌های  محلی در ننگرهار می‌گویند که مشکلات اقتصادی این رسانه‌ها بعد از سقوط نظام جمهوری و در دوره زمام‌داری طالبان افزایش یافته است و در حالی که اعلان‌های تجارتی- به عنوان منبع اصلی درآمد رسانه‌‌ها- به شکل بی‌سابقه‌ای کاهش یافته است و رسانه‌ها توانایی مالی لازم را برای تامین هزینه‌های کاری و مالیات‌های متعدد ندارند.

در حال حاضر رادیو و تلویزیون‌ها برای این‌که اجازه فعالیت بدست آورند باید افزون بر جواز فرکونسی، از  وزارت‌‌های اطلاعات و فرهنگ، صعنت و تجارت و حتی شهرداری/شاروالی به طور جداگانه جواز بگیرند که برای هر کدام از این جوازها جداگانه باید پول بپردازند.

مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی جدی نسبت به ابلاغ دستور تعلیق جواز فرکونسی رادیو و تلویزیون‌های خصوصی ولایت ننگرهار، از مسؤلان اداره اترا می‌خواهد با در نظرداشت مشکلات جدی اقتصادی رسانه‌های محلی، قروض رسانه‌ها در این زمینه را ببخشد و ضمن تمدید جواز کاری آنان، مالیات سالانه جواز فرکونسی را با درنظرداشت مشکلات اقتصادی رسانه‌ها تنظیم و اجرا کند.