رادیو محلی «کاوون غگ» در لغمان توسط استخبارات بسته شده است

رادیو محلی «کاوون غگ» در لغمان توسط استخبارات بسته شده است

۱۷ سرطان ۱۴۰۳

مهترلام، ولایت لغمان- اداره استخبارات لغمان، رادیو خصوصی«کاوون غگ» را که از حدود دو دهه پیش در این ولایت فعالیت دارد، با این ادعا که «مالکیت آن متعلق به دولت است»، بسته است. مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی عمیق نسبت به این رویداد، خواستار بازگشایی هر چه زودتر و بدون قید و شرط این رسانه می‌باشد.

یک منبع محلی به مرکز خبرنگاران افغانستان گفت کارمندان ریاست استخبارات ولایت لغمان روز ۲۴ جوزا وارد ساختمان این رادیو شدند و آن را خاموش کردند. گفته می‌شود که این کار با حضور نمایندگان اداره محلی(ولایت) و اطلاعات و فرهنگ صورت گرفته است. بر مبنای معلومات این منبع، کارمندان استخبارات با بستن دروازه کاوون غگ، به کارمندان آن گفته است که ساختمان و تجهیزات این رسانه متعلق به دولت است و به همین دلیل هر چه به نام این رسانه است، ضبط می‌شود.

منابع در لغمان و کابل می‌گویند که مدیر مسؤل رادیو کاوون غگ به وزارت اطلاعات و فرهنگ بخاطر این اقدام اداره استخبارات شکایت کرده است اما با وجود گذشت سه هفته از بسته شدن این رادیو، تلاش‌هایش برای بازگشایی آن بی‌نتیجه بوده است. قرار است در هفته جاری کمیسیون رسیدگی به شکایات و تخطی‌های رسانه‌ای که به ریاست خیرالله خیرخواه سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان کار می‌کند، این موضوع را بررسی کند.

انقلابی یوسفزی، مدیر مسؤل رادیو کاوون غگ گفت که این رادیو در سال ۱۳۸۴ در مهترلام مرکز ولایت لغمان با کمک مالی«اینترنیوز» که یک مؤسسه بین‌المللی است ایجاد شد. وی گفت که با کمک مالی اینترنیوز، تجهیزات مورد نیاز رادیو خریداری شد و طبق یک تفاهم با اداره محلی، یک قطعه زمین به آن اختصاص داده شد و بر این زمین یک ساختمان یک طبقه برای رادیو ساخته شد.

یوسفزی گفت که بر مبنای تفاهم اولیه، یک کمیسیون دولتی که در آن شماری از فرهنگیان، متنفذین محلی و اعضای جامعه مدنی نیز عضویت داشتند، ایجاد شد که تا برچگونگی کار رادیو کاوون غگ نظارت کند. این رادیو از وزارت‌خانه‌های اطلاعات و فرهنگ، مخابرات و صنعت و تجارت جواز کار دارد. جواز سرمایه ‌گزاری وزارت صنعت و تجارت به نام انقلابی یوسفزی صادر شده است و در جواز وزارت مخابرات نیز عنوان رادیو، «خصوصی» درج شده است. یوسفزی می‌گوید تا اکنون بر مبنای همین جوازها، مالیات را نیز بدون وقفه پرداخت کرده است. اما در جواز وزارت اطلاعات و فرهنگ که در سال ۱۳۹۵ صادر شده است، «انجمن علمی و فرهنگی لغمان» به عنوان صاحب امتیاز و انقلابی یوسفزی به عنوان مدیر مسؤل درج شده است.

یوسفزی می‌گوید که این انجمن که متشکل از فرهنگیان، متنفذین و اعضای جامعه مدنی بود، بر کارکرد رادیو نظارت داشت اما به دلیل این‌که اعضایش جواز آن را تمدید نکردند، لغو شده است. به گفته وی، در تفاهم‌نامه‌ امضاء شده میان انجمن و انترنیوز(حامی مالی قبلی رادیو) گفته شده است که اگر انجمن لغو شد، رادیو به کسانی که در آن کار می‌کنند، تعلق می‌گیرد.

یک منبع در اداره محلی لغمان به مرکز خبرنگاران افغانستان گفت که بستن رادیو از سوی استخبارات یک اقدام موقتی است و این رادیو «بیت‌المال»(متعلق به دولت) است و قرار است به زودی در مورد چگونگی اداره و راه اندازی دوباره آن تصمیم گرفته شود.

درماده چهارم قانون رسانه‌های همگانی که از سوی حکومت طالبان نیز قابل اجرا خوانده شده است، آمده است که هيچ شخص حقيقی يا حکمی نمی‌تواند فعاليت آزاد رسانه‌های خبری و يا معلوماتی را منع، تحريم، سانسور يا محدود نموده ويا طور ديگری درامور ونشرات رسانه های همگانی ومعلوماتی مداخله کند.

مرکز خبرنگاران افغانستان ضمن تاکید بر عملی شدن قانون رسانه‌های همگانی، از مسؤلان محلی در لغمان می‌خواهد زمینه بازگشایی هر چه زودتر این رسانه محلی را فراهم کنند.