26 میزان 1402
نیلی- دو گزارشگر رادیو نسیم در دایکندی که ده روز پیش بازداشت شده بودند، آزاد شدند اما مدیر مسؤل این رادیو محلی همچنان در بازداشت است و رادیو نسیم نیز که سه هفته پیش به دستور اداره محلی بسته شده بود، هنوز اجازه بازگشایی بدست نیاورده است. مرکز خبرنگاران افغانستان با استقبال از آزادی دو گزارشگر رادیو نسیم، خواستار آزادی هر چه زودتر و بدون قید و شرط مدیر مسؤل رادیو نسیم و بازگشایی میباشد.
یک منبع در دایکندی به مرکز خبرنگاران افغانستان گفت که سیفالله رضایی و مجتبی قاسمی دو خبرنگار رادیو نسیم با« سپردن ضمانت» آزاد شدهاند اما سلطان علی جوادی مدیر مسؤل این رسانه همچنان در بازداشت اداره استخبارات ولایت دایکندی است.
این سه کارمند رادیو نسیم روز 16 میزان برای دومین بار از سوی استخبارات بازداشت شده بودند. روز 5 میزان کارمندان استخبارات ولایت دایکندی با هجوم به دفتر رادیو نسیم در شهر نیلی مرکز این ولایت، ضمن ضبط ابزار کاری کارمندان از جمله گوشیهای موبایل و دستگاههای ثبت صدا، دروازه آن را مهر و لاک کردند.
در همان روز، نیروهای استخبارات سلطان علی جوادی مدیر مسؤل، سیفالله رضایی و مجتبی قاسمی دو خبرنگار رادیو نسیم را نیز بازداشت کردند و به اداره استخبارات در نیلی انتقال دادند. این سه کارمند رادیو نسیم بعد از پنج ساعت بازجویی، آزاد شدند اما تلفونهای موبایل آنان را پس ندادند.
تا هنوز مسؤلان محلی «امارت اسلامی» طالبان در دایکندی در مورد ادامه بازداشت مدیر مسؤل رادیو نسیم و دستور منع فعالیت این رادیوی محلی به طور رسمی با رسانهها صحبت نکردهاند اما یک منبع محلی گفت که روز یک شنبه شمار از بزرگان دایکندی و برخی از خبرنگاران در تلاشی برای آزادی بازداشت شدگان و بازگشایی رادیو نسیم به دفتر والی امارت رفتند اما محمدنورخلیل رئیس دفتر والی و سرپرست اداره محلی گفته است که «این خبرنگاران با رسانههای بیرونی همکاری داشتهاند و بر علیه نظام تبلیغات میکردند و باید محاکمه شوند.»
مرکز خبرنگاران افغانستان با استقبال از آزادی سیفالله رضایی و مجتبی قاسمی گزارشگران رادیو نسیم، ادامه بازداشت سلطان علی جوادی مدیر مسؤل این رادیوی محلی و منع فعالیت آن را خلاف قانون رسانههای همگانی کشور میداند و خواستار آزادی هر چه زودتر جوادی و بازگشایی این رادیوی محلی است.
مطابق با قانون رسانههای همگانی، خبرنگاران و رسانهها در انجام کارهای حرفهای خود آزاد هستند و مسؤلان نباید در کار آنها محدودیت خلق کرده و یا آنان را تهدید کنند بلکه باید از آنها حمایت کنند.
از پنج رسانه خصوصی فعال در دایکندی در زمان حکومت جمهوری، دفاتر دو رادیوی خصوصی دایکندی و آفتاب و همچنان تلویزیون سبزها در همان روزهای ابتدایی بعد از سقوط نظام(24 اسد 1400) مورد دستبرد قرار گرفت و بخش قابل توجهی از تجهیزات این رسانهها دزدیده شد و باقی مانده وسایل این سه رسانه نیز از سوی اداره استخبارات به بهانه این که دولتی است، ضبط شده است. در حال حاضر رادیو «صدای قریه» به عنوان تنها رادیوی محلی خصوصی در دایکندی فعالیت دارد که این رادیو نیز با مشکلات زیادی به ویژه اقتصادی مواجه است و این احتمال وجود دارد که در صورت ادامه وضعیت کنونی، از فعالیت بازبماند.