۳ جوزا ۱۴۰۱
کابل- مرکز بینالمللی خبرنگاران (ICFJ)، «انیسه شهید»، خبرنگار پیشین طلوعنیوز را به عنوان برنده جایزه بینالمللی خبرنگاری نایت یا خبرنگار شجاع در سال ۲۰۲۲ اعلام کرد.
مرکز بینالمللی خبرنگاران با تمجید از کارکرد چندین ساله انیسه شهید به عنوان گزارشگر طلوعنیوز، گفته است که او به عنوان یک خبرنگار زن با وجود تهدیدها، رویدادهای مهم از جمله حمله مرگبار بر زایشگاه کابل تا سوء مدیریت منابع از سوی حکومت در جریان بحران کرونا را پوشش داده است. این جایزه هر سال از سوی مرکز بینالمللی خبرنگاران به خبرنگاری اهدا میشود که در کار خود "منحصر به فرد" عمل کرده باشد و کار این خبرنگار موجب تغییرات در زندگی مردم شده باشد.
افزون بر خانم شهید، تیمی از خبرنگاران اوکراینی که تصاویرشان محاصره شهرماریوپل اوکراین از سوی روسیه را نشان میدهد، برنده این جایزه شناخته شدهاند.همچنین برنده سوم، کارلوس داده، خبرنگاری از السالوادور است که گزارشهای آنلایناش در زمینه افشای فساد در این کشور، تاثیرگذار خوانده شده است. برنده چهارم، کریستو گروزوف و سازمان تحت رهبری وی است. آقای گورزوف و سازمانش به دلیل کار "نوآورانه آنها در افشای اطلاعات نادرست روسیه در مورد جنگ اوکراین و مرتبط ساختن کرملین به مسموم کردن چهرههای مخالف"، در فهرست خبرنگاران شجاع امسال قرار گرفته است. جایزه برندگان قرار است ۱۹ عقرب سال ۱۴۰۱(۱۰ نوامبر ۲۰۲۲) در مراسمی در واشنگتن، پایتخت امریکا به برندگان اهدا شود.
انیسه شهید در کابل به دنیا آمده است، او از رشته خبرنگاری از دانشگاه کابل سند فراغت دریافت کرده و بیش از ۱۲ سال در رسانههای مختلف به ویژه طلوع نیوز به عنوان خبرنگار کار کرده است اما پس از تحول اخیر و آغاز حاکمیت «امارت اسلامی» همراه با شمار زیادی از همکارانش کشور را ترک کرد. انیسه تا اکنون چندین جایزه را به خاطر کار خبرنگاری دریافت کرده است. او سال ۱۳۹۹ از سوی سازمان گزارشگران بدونمرز به عنوان «قهرمان اطلاعرسانی» شناخته شد.
پیش از این در سال ۱۳۹۱(۲۰۱۲ میلادی)، سمیع مهدی مسئول بخش خبر آن زمان تلویزیون« یک» بخاطر دو برنامه «مناظره کابل» و «نقاب» که به بحث شفافیت و حقوق زنان در افغانستان میپرداخت، جایزه خبرنگاری شجاع مرکز بینالمللی خبرنگاران را بدست آورده بود.
مرکز خبرنگاران افغانستان با استقبال از اعلام خانم شهید به عوان برنده جایزه بینالمللی خبرنگار شجاع، کسب این موفقیت را به وی تبریک میگوید. انیسه شهید در حالی به عنوان برنده جایزه بینالمللی خبرنگار شجاع شناخته میشود که خبرنگار ان در افغانستان به لحاظ افزایش اعمال محدودیتهای کاری و سانسور و همچنان مشکلات اقتصادی در بدترین وضعیت خود تا اکنون، بسر میبرند و دورنمای خبرنگاری آزاد و رسانههای آزاد در کشور مبهم و تیره است.
بر مبنای یافته های مرکز خبرنگاران افغانستان ، پس از سقوط دولت جمهوری اسلامی در ۲۴ اسد سال ۱۴۰۰، در دوره «امارت اسلامی»، صدها خبرنگار مرد و زن کشور را ترک کردهاند و بیش از نیمی از حدود ۶۰۰ رسانه بطور خاص رادیوها و تلویزیونها و نشریههای چاپی به دلیل مشکلات موجود بویژه اقتصادی و محدودیتهای کاری بسته شدهاند. افزون براین حدود ۳۰ درصد دیگر رسانهها نیز در آستانه بسته شدن قرار دارند و تنها به شکل وقفهای و چند ساعت در روز و یا هفته فعالیت دارند. در این مدت هر چند به لحاظ کاهش شمار قربانیان جامعه رسانهای از ۱۱ تن در دوره جمهوری به چهار تن در دوره امارت، تحولی مثبت دیده میشود اما حداقل ۱۳۰ مورد خشونت دیگر علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهها به ثبت رسیده است که اکثریت آن بازداشت توام با خشونت و تهدید بوده است.