پرسش و پاسخ‌های متداول

مركز خبرنگاران افغانستان يک نهاد مستقل، غير دولتی وغير سياسی است که براساس احكام قانون رسانه‌های همگانی كشور ایجاد گردیده است.

این نهاد در ماه ثور ۱۳۸۸ هجری خورشیدی با جواز رسمی از وزارت اطلاعات و فرهنگ با نام « مرکز حمایت از خبرنگاران افغانستان» شروع به فعالیت کرد و در اول میزان ۱۳۹۰ هجری خورشیدی بنابر درخواست هیأت رئیسه نهاد و موافقت وزارت اطلاعات و فرهنگ نام آن از«مرکز حمایت از خبرنگاران افغانستان» به «‌مرکز خبرنگاران افغانستان»‌ تعدیل گردید.

در این‌جا به شماری از پرسش‌های متدوال در مورد مرکز خبرنگاران افغانستان پاسخ داده شده است:

مرکز خبرنگاران افغانستان چطور ایجاد شد ؟

پس از سقوط رژیم طالبان در سال ۱۳۸۱ و فراهم شدن زمینه فعالیت رسانه‌های آزاد، شمار زیادی رسانه به ویژه از سوی بخش خصوصی در بخش‌های صوتی، تصویری، چاپی و آنلاین در مناطق مختلف کشور راه‌اندازی شد.

با افزایش رسانه‌های همگانی در کشور، در سال‌های ابتدایی صدها تن به ویژه جوانان مشتاق که بیشتر آن‌ها فاقد تحصیلات مسلکی در ژورنالیزم و یا ارتباطات بودند بعد از کسب مهارت های ابتدایی(از طریق دوره‌های آموزشی کوتاه مدت) به عنوان مدیر مسؤل، تهیه کننده، نویسنده، گزارشگر، مجری، نطاق، عکاس و تصویربردار و یا کارمند تخنیکی وارد این عرصه شدند.

همزمان با این تحول چشم گیر از نظر کمی، رسانه‌های افغانستان بعد از سال ۱۳۸۵ به تدریج با جذب جوانان تحصیل کرده در عرصه ژورنالیزم و ارتباطات، از نظر کیفی وارد مرحله تازه‌ای شدند و به مرور اهمیت کار حرفه‌ای خبرنگاری و تقویت آن بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.

در سال ۱۳۸۸، گروهی از خبرنگاران در هرات تصمیم گرفتند تا با در نظرداشت مشکلات و چالش های ناشی از ادامه جنگ، اقتصاد جرمی و فساد در کشور و تاثیر منفی آن‌ها بر کار خبرنگاری و رسانه‌های آزاد، مرکز خبرنگاران افغانستان را ایجاد کنند تا از طریق آن بتوانند در ارتقای  دانش، تخصص و مهارت همکاران خود سهم بگیرند و از حقوق آن‌ها نیز دفاع کنند. در سال ۱۳۹۰، با جذب همکاران جدید در کابل و دیگر ولایات، مرکز خبرنگاران افغانستان توسعه پیدا کرد و به عنوان یک نهاد ملی وارد عرصه شد. نام‌گزاری «روز خبرنگار» و دادخواهی برای رسمی شدن و ثبت آن به عنوان یک مناسبت ملی، برنامه‌های دادخواهی سراسری در زمینه معافیت جرایم علیه خبرنگاران، برگزاری همایش‌های اخلاق رسانه‌ای و راه اندازی جشنواره رقابتی «خبرنگار سال افغانستان» از جمله عمده‌ترین اقدام‌هایی بوده است که تا اکنون از سوی مرکز خبرنگاران افغانستان صورت گرفته است.