۱۳ سنبله ۱۴۰۳
قندهار- یک ماه بعد از صدور قانون امر به معروف و نهی از منکر که در آن نشر تصویر زندهجان ممنوع شده است، فعالیت «تلویزیون ملی» در قندهار به دستور اداره محلی متوقف شد. مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی شدید نسبت به این رویداد، از مقامهای مسؤل طالبان میخواهد در این تصمیم بازنگری کنند.
دستور جلوگیری از فعالیت تلویزیون ملی در قندهار ۲۳ اسد و در آستانه سالگرد سقوط نظام جمهوری و بازگشت دوباره طالبان به قدرت از سوی اداره محلی قندهار به صورت شفاهی به کارمندان این تلویزیون ابلاغ شده بود اما این دستور در روزهای اخیر پس از مطرح شدن موضوع جابجایی کارمندان محلی به اداره مرکزی تلویزیون ملی در کابل، رسانهای شد.
فعالیت واحد تلویزیون ملی در قندهار تا حدود زیادی بخاطر برخی از دستورالعملهای رسانهای به ویژه دستورالعمل سال گذشته ملا شیرین آخند والی طالبان در قندهار مبنی بر منع عکاسی و تصویر برداری از نشستهای رسمی و غیر رسمی مسؤلان محلی، محدود شده بود اما این روند از ماه گذشته پس از توشیح و اجرایی شدن قانون امر به معروف و نهی از منکر وارد مرحله تازهای شد.
منابع محلی در قندهار میگویند که صدور دستور توقف فعالیت تلویزیون محلی در قندهار نیز بر مبنای همین قانون صورت گرفته است. در ماده هفدهم این قانون نشر عکسهای ذیروح(جاندار) ممنوع شده است. افزون براین، در ماده بیست و نهم تحت عنوان «منکرات خاص» آمده است که محتسب(نیروی اجرایی وزارت امر به معروف) وظیفه دارد تا از سوء استفاده از تیپ(دستگاه ضبط صدا)، رادیو و سایر اشیای مانند آن و تهیه و تماشای عکس و فیلم اشیای ذیروح(جاندار) در کمپیوتر، موبایل و سایر اشیاء مانند آن جلوگیری کند.
تا قبل از صدور دستور رسمی توقف کار تلویزیون ملی واحد قندهار، این تلویزیون از ساعت ۸ صبح تا ۱۰ شب فعالیت داشت که حدود ۱۱ ساعت آن به بازنشر برنامههای تولیدی تلویزیون ملی در کابل اختصاص یافته بود و سه ساعت نیز برنامههای خبری، دینی، اجتماعی، فرهنگی و ورزشی محلی تولید و نشر میکرد. با وجود ممنوع شدن فعالیت بخش محلی تلویزیون ملی در قندهار، برنامههای تلویزیون مرکزی در کابل همچنان از طریق این تلویزیون بازنشر میشود و این نگرانی وجود دارد که این کار نیز متوقف شود.
مرکز خبرنگاران افغانستان جلوگیری از فعالیت شعبه قندهارتلویزیون ملی را اقدامی خلاف قانون رسانههای کشور و یک عقبگرد بسیار جدی در زمینه کار رسانههای تصویری در کشور میداند. در حالی که تلویزیون ملی نه در کابل و نه هم در واحدهای ولایتی آن از آزادی عمل و پوشش منصفانه رویدادها برخوردار نیست، دیده میشود که فعالیت آن حتی در این سطح نیز در قندهار قابل تحمل نیست.
مرکز خبرنگاران افغانستان از مقامهای تصمیم گیرنده طالبان در قندهار میخواهد در دستور جلوگیری از فعالیت تلویزیون ملی در ولایت خودداری کنند و با لغو سایر دستورالعملهای رسانهای که در سه سال اخیر به موازات قانون رسانهها صادر و اجرایی شدهاند، اجازه بدهند رسانهها از آزادی عمل مطابق با قانون رسانههای کشور برخوردار شوند و خبرنگاران بتوانند آزادانه و بدون ترس کار کنند.