حبیب‌الرحمان تاثیر خبرنگار رادیو آزادی ذر غزنی از بازداشتگاه استخبارات به زندان این ولایت منتقل شده است

حبیب‌الرحمان تاثیر خبرنگار رادیو آزادی ذر غزنی از بازداشتگاه استخبارات به زندان این ولایت منتقل شده است

29 حمل 1403

غزنی- حبیب‌الرحمان تاثیر خبرنگار رادیو آزاد در غزنی که از ۱۲ روز پیش در بازداشتگاه استخبارات بسر می‌برد، به زندان این ولایت انتقال داده شده است. مرکز خبرنگاران افغانستان ضمن ابراز نگرانی جدی نسبت به ادامه بازداشت تاثیر،  خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط این خبرنگار می‌باشد.

یک منبع در ولایت غزنی به مرکز خبرنگاران افغانستان گفت حبیب‌الرحمان تاثیر 18 حمل(27 رمضان) توسط کارمندان اداره استخبارات این ولایت بازداشت شد. وی گفت که تاثیر به اتهام تهیه برخی گزارش‌های محلی برای رادیو آزادی بازداشت شده است و استخبارات مبایل هوشمند او را نیز ضبط کرده است و محتویات آن نیز بدون رضایت این خبرنگار بررسی شده است.

رادیو آزادی تا اکنون به طور رسمی در این زمینه واکنش نشان نداده است. یک منبع دیگر در غزنی به مرکز خبرنگاران افغانستان گفت که تاثیر قبل از بازداشت نیز تحت فشار قرار گرفته بود و حتی نام او از گروه مشترک خبرنگاران و مسؤلان محلی حذف شده بود. به گفته منابع محلی، تلاش‌ها تا اکنون برای آزادی حبیب‌الرحمان تاثیر بی‌نتیجه بوده است و او سه روز قبل از بازداشتگاه استخبارات به زندان ولایت انتقال داده شده است و قرار است پرونده او به محکمه فرستاده شود.

دفتر رادیو آزادی در پراگ پایتخت جمهوری چک قرار دارد و از آن‌جا برای افغانستان برنامه تهیه و نشر می‌کند. در ماه قوس  سال 1401 فرکانسی موج «اف-ام» رادیو آزادی و رادیو صدای امریکا که هر دو رسانه از سوی دولت امریکا حمایت می‌شوند، به دستور طالبان قطع شد و دو ماه بعد وب‌سایت‌های این دو رادیو نیز در افغانستان بسته شد. طالبان این دو رسانه را متهم کرده بودند که علیه طالبان تبلیغات می‌کنند.

مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی  جدی از بازداشت حبیب‌الرحمان تاثیر، از مسؤلان محلی در ولایت غزنی می‌خواهد این خبرنگار را هر چه زودتر و بدون قید و شرط آزاد کنند. مطابق با قانون رسانه‌های همگانی، خبرنگاران در انجام کارهای حرفه‌ای خود آزاد هستند و مسؤلان نباید در کار آنها محدودیت خلق کرده و یا آنان را تهدید کنند بلکه باید از آنها حمایت کنند.

در حال حاضر دست‌کم سه خبرنگار در کشور در بازداشت هستند. یافته‌های مرکز خبرنگاران افغانستان نشان‌ می‌دهد که تنها در سال 1402، دست کم 59 خبرنگار و کارمند رسانه در کشور بازداشت شدند. اتهام اکثریت آن‌ها که مدت سلب آزادی‌شان از چند ساعت تا چند روز و چند هفته و در مواردی چندین ماه بوده است، تخطی از دستورالعمل‌های رسانه‌ای طالبان عنوان شده است. این دستورالعمل‌ها برخلاف قانون رسانه‌های همگانی کشور می‌باشند اما با وجود این، اجرا نکردن آن‌ها جرم تلقی می‌شود.