نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد: خبرنگاران و رسانه‌ها در افغانستان با آینده‌ای مبهم مواجه هستند

۱۲ ثور ۱۴۰۱

کابل – نماینده نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد با ابراز نگرانی جدی در مورد ادامه حمله بر خبرنگاران و محدودیت‌های شدید بر کار رسانه‌ای در کشور، نسبت به پیامدهای این وضعیت هشدار داد.

به گزارش دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد(یوناما)، مته نودسن، معاون نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان، در نشستی که امروز از سوی یوناما و یونسکو به مناسبت روزجهانی آزادی رسانه‌ها در کابل برگزار شده بود با شماری از خبرنگاران دیدار کرده است.

وی با اشاره به اینکه بخش رسانه ای افغان در شرایط ناپایدار و احتمالاً در یکی از چالش برانگیزترین دوران در بیش از دو دهه گذشته قرار گرفته است، از خبرنگاران سخت کوش برای عزم و انعطاف پذیری آنها قدردانی بعمل آورد.

خانم نودسن گفت: "رسانه های آزاد مورد حمله قرار گرفته اند. شبکه های خبری تعطیل شده اند. خبرنگاران وظایف خود را از دست داده اند. تعداد زیادی کشور را ترک کرده‌اند، اما بسیاری از آنها که در کشور باقی مانده اند با آینده‌ای مبهم روبرو هستند. " وی افزود: "کسانی که هنوز با تعهد و فداکاری کار می کنند، تحت ترس و ارعاب دائمی زندگی می کنند. زنان خبرنگار سنگین ترین بار را به دوش می کشند."

او به سکتور رسانه های افغان اطمینان داد که یوناما قاطعانه در کنار رسانه های آزاد و مستقل در افغانستان است.

او گفت: "اجازه بدهید به شما اطمینان دهم که یوناما و خانواده بزرگ سازمان ملل متحد در افغانستان با فراخوان شما برای امنیت، استقلال حرفه‌ای و مطبوعات آزاد همراه شما قاطعانه ایستاده اند. من از مقامات مسئول میخواهم که محیط مساعدی را برای فعالیت خبرنگاران و تضمین مصونیت آنها فراهم کنند. برای حفاظت از زنانی که در رسانه ها کار می نمایند، توجه و اقدامات ویژه ضرورت است."

خانم نودسن همچنین از جامعه جهانی خواست تا حمایت خود را از رسانه های مستقل افغانستان گسترش دهد.

یونسکو در بیانیه‌ای که به همین مناسبت قرائت شد، اعلام کرد که نگران بازداشت خبرنگاران و افزایش محدودیت‌ها بر آزادی رسانه‌ها است و از همه خواست تا از آزادی مطبوعات و حق خبرنگاران برای انجام وظایف شان بدون ترس از دستگیری یا ارعاب، حمایت کنند.

خپلواک ساپی مدیر طلوع نیوز به نمایندگی از جامعه رسانه ای افغانستان خواهان حمایت فوری سازمان ملل و جامعه جهانی شد. وی همچنین از مسئولین حاکم خواست تا گفتگو با جامعه رسانه ای را آغاز کنند.

او گفت: "ما پیشنهاد می کنیم قانون رسانه ای جدید ارائه شود، زیرا مقررات متفاوتی که توسط مقامات حاکم صادر شده، نمی تواند مسائل رسانه ای را حل کند." ما از وزارت اطلاعات و فرهنگ می خواهیم که به این مسائل رسیدگی کند. "

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه و مستقل سازمان ملل متحد (در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان) و ایرنه خان گزارشگر ویژه و مستقل ملل متحد (در مورد آزادی عقیده و بیان) در یک پیام ویدئویی مشترک به محفل ۳۰ اپریل، از مقامات خواستند تا رسانه های آزاد، کثرت گرا و مستقل را به رسمیت بشناسند و به آن احترام بگذارند و در مطابقت با تعهدات افغانستان به اسناد بین المللی حقوق بشر مربوط به آزادی عقیده و بیان، عمل نمایند.

گزارشگران ویژه سازمان ملل ضمن ادای احترام به خبرنگاران افغان برای شجاعت، سرسختی و عزم آنها برای ادامه گزارشدهی علیرغم افزایش چالش ها و خطرات از جمله برای زندگی و معیشت آنها، گفتند: "در حالی که مطبوعات به طور کلی با چالش های جدید دست و پنجه نرم می کنند، تأثیر آن بر زنان حرفه ای رسانه ای بسیار بدتر بوده است."

هر سال در ۳ ماه می، روز جهانی آزادی مطبوعات، اصول اساسی آزادی مطبوعات را جشن می گیرد. این روز همچنین فرصتی برای ارزیابی آزادی مطبوعات در سطح جهانی، دفاع از رسانه ها در برابر حملات به استقلال آنها و ادای احترام به خبرنگارانی است که جان خود را در جریان انجام وظیفه خود از دست داده اند.